Hotpotten is hot!

Hotpotten is hot!

Hotpotten… als je het kent ben je waarschijnlijk al verknocht aan dit gerecht. Ken je het nog niet? Dan gaan we je nu uitleggen wat hotpotten is – zeker weten dat je enthousiast wordt! Hotpotten is Oosters fonduen. Oorspronkelijk is hotpotten Chinees, maar in andere Aziatische landen wordt ook veelvuldig gehotpot.

Het is een kookmethode waarbij je met een gezelschap (Aziatische) ingrediënten gaart in een grote gemeenschappelijke pan met dampende bouillon. Niet alleen is de tafel vol heerlijkheden een lust voor het oog, de heerlijk geurende bouillon en de aanwezigheid van familie of vrienden zorgt voor een hoop gezelligheid.


Wat heb je nodig?


Pan - Op zich kun je vrij makkelijk hotpotten. Het begint met een grote pan. Officieel is een hotpotpan verdeeld in 2 vlakken, waar je een milde en een pittige bouillon in serveert. Maar je kunt natuurlijk prima werken met 1 soort bouillon of 2 verschillende pannen, van 3 tot 4 liter.

Warmtebron - Om de bouillon te verhitten en warm te houden heb je een warmtebron nodig. Dat kun je op je kookplaat doen, maar handiger is een los elektrisch kookplaatje die je midden op tafel kunt zetten. Zo blijft je bouillon op temperatuur en hoef je niet steeds terug naar de keuken om de bouillon opnieuw te verhitten.

Hengelen maar – de ingrediënten die je kookt in de bouillon moeten er natuurlijk ook weer uit. Dit kun je met speciale netjes doen, maar een metalen theezeefje, of zo’n grote lepel met gaatjes werkt ook. Ben je een pro met stokjes? Dan lukt het je vast om met speciale chopsticks je vangst naar boven te halen. Je vindt ze, net zoals alle andere benodigdheden, in de toko of online.

Bouillon – Bouillon is de basis, bij voorkeur twee verschillende. Met een pittige en een milde variant maak je het iedereen naar de zin. Het lekkerst is natuurlijk een zelfgemaakte bouillon maar ook in de supermarkt of toko zijn goede kant-en-klaar bouillons te krijgen.

Ingrediënten – Wat je in de bouillon doopt is heel persoonlijk. Alles mag. Groenten, vlees, vis, noedels. Sauzen en toppings maken het feest compleet.


Wat gaat er in de pot?

Dat bepaal je helemaal zelf. Alles is geoorloofd. Dunne stukjes vlees, verschillende soorten groenten, stukjes vis of tofu. Het is allemaal kant en klaar te koop. Zoek je wat meer spanning aan tafel, dan is het leuk om ter plekke met je gasten spiesjes van vlees, vis of groenten te maken. Hou wel rekening met de verschillende gaartijden van de ingrediënten.


Onze favoriet: noedels!

Als bijgerecht kun je rijst, aardappels of noedels serveren. Wat ons betreft is een hotpot niet compleet zonder noedels. Het lekkerst is om deze aan het einde van de rit te eten. Door alle ingedoopte ingrediënten heeft de bouillon een rijke smaak gekregen en daar worden je noedels extra lekker van. Uiteraard gebruiken wij de heerlijke noedels van Samasaya (verkrijgbaar bij AH) omdat die het lekkerst zijn. En nee, wij zijn helemáál niet bevooroordeeld 😉.


Dippen dus.

Goede dips horen ook bij het hotpotten. Sauzen en toppings zijn niet alleen lekker, als je ze serveert in leuke kleine schaaltjes ziet je tafel er ook nog eens supergezellig uit.

Chilisaus, hoisin- en sojasaus zijn klassiekers, maar ook voor het dippen geldt: alles is geoorloofd. Toppings als lente-ui, knoflook, sesamzaadjes, fijngesneden chilipepertjes, korianderblaadjes mogen niet ontbreken. Leef je uit!


keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right